Wielkanoc we Włoszech: tradycje, potrawy, symbole

Wielkanoc we Włoszech: 
tradycje, regionalne potrawy i wielkanocny minisłowniczek

Jak świętuje się Wielkanoc w Italii? Co znajduje się na świątecznych stołach w różnych regionach Włoch? Jakie tradycje dzielą nas i łączą? .
O polskich zwyczajach w języku włoskim możecie przeczytać w poście Pasqua in Italia. 

Ź: http://www.newsicilia.it/
Zanim ta Wielka Noc…
       Zgodnie ze wspólnym obrzędem rzymskokatolickim, tak w Polsce jak i we Włoszech, Święta Wielkanocne poprzedza okres 40 dni Wielkiego Postu -  la Quaresima. W środy i piątki katolików we Włoszech obowiązuje post jakościowy. Quaresima to czas pokuty (l’espiazione) i modliw (le preghiere) przygotowujących do nadejścia najważniejszego w wierze chrześcijańskiej tygodnia – La Settimana Santa – który rozpoczyna się Niedzielą Palmową (La Domenica delle Palme). Podczas mszy święci się gałęzie palmowe i oliwne (rami di palma, ramoscelli di ulivo), które następnie przynosi się ze sobą do domu.

Il giardino/Il sepolcro
                Kolejnym bardzo ważnym dniem Wielkiego Tygodnia jest il Giovedì Santo – Wielki Czwartek. W tym dniu w Kościele wspomina się ostatnią wieczerzę Jezusa Chrystusa ze swoimi uczniami (Ultima Cena di Gesù Cristo con i discepolii ustanowienie sakramentu kapłaństwa. W parafiach wierni przygotowują i sepolcri - ciemnice, upamiętniające pojmanie i uwięzienie Chrystusa; przechowuje się w nich Najświętszy Sakrament (we włoskim kościele niektórzy nazywają je i giardini – ogrody). W il Venerdì Santo (Wielki Piątek) przeżywa się mękę, ukrzyżowanie i śmierć Chrystusa. Ulicami miast parafianie przechodzą wspólną Via Crucis, drogę krzyżową. 
             W niektórych częściach Włoch już od setek lat w Wielki Piątek urządza się i Misteri – wielkopiątkowe procesje wywodzące się z samego Średniowiecza. Misteria były początkowo rodzajem teatralnego dramatu przeznaczonego dla ubogich wiernych. Ich celem była ilustracja tego, co niewyjaśnialne, przedstawienie tego, co niepiśmienni nie byli zdolni przeczytać, a ludność nieznająca łaciny – zrozumieć.  Na samym początku mogły to być przedstawienia wędrownych kuglarzy-aktorów, którzy czytali (za pozwoleniem duchownych) komentarze do Pisma Świętego obrazując słowo figurami z pasji Chrystusa. Z czasem i Misteri przeniosły się na ulice miasta. Statuy urosły do ludzkich rozmiarów i na specjalnych podparciach zaczęły być noszone na ramionach przez mężczyzn. 

i Misteri - Processione a Trapani - Giuseppe Tarantino
      W Trapani odbywa jedna z najdłuższych i najbardziej podniosłych procesji w całych Włoszech. Trwa aż 22 godzinny. Procesja wychodzi z Kościoła del Purgatorio i kroczy ulicami miasta przy akompaniamencie marszu żałobnego wygrywanego przez miejscową orkiestrę. I Misteri  obchodzi się tutaj od I połowy XVII wieku. Tak się dzieje co roku niemalże od 400 lat! Grupy wiernych noszą na specjalnych platformach bardzo ciężkie grupy figur przedstawiających misterium wielkanocne. Statuy pochodzą w większości z XVII i XVIII wieku.
      Uczestnictwo w procesji to wciąż w Trapani ogromny przywilej, nie tylko tradycja. Obchody i wyjątkowy kompleks 20 grup figur dei Misteri rozpierają dumą mieszkańców Trapani.

Właśnie na Sycylii obchodzi się Wielkanoc najbardziej spektakularnie. Na Wyspie Słońca ludowe tradycje najżywiej łączą się z sacrum. Podczas, gdy w Trapani organizuje się długą wielkopiatkową procesję, w San Biagio Platani miasto ozdabia się rzeźbami z chleba, a w Prizzi, w regionie Palermo, odbywają się inscenizacje tańców z li diavuli, czyli diabłami. 

          W Wielką  Sobotę (il Sabato Santo) księża błogosławią domy wiernych. We Włoszech nie praktykuje się tradycji przygotowywania święconki. Ten dzień to zwykle przygotowywania do Niedzieli Wielkanocnej.

A w Wielkanoc…
Porównanie świąt wielkanocnych
na północy i południu Włoch,
Opis na Fanpage Pausa Italia
           Wreszcie biją dzwony kościelne, które ucichły od Wielkiego Piątku na znak żałoby. To Domenica di Pasqua - dzień wielkiej radości i zmartwychwstania pańskiego (la resurrezione). Rano zwykle idzie się na uroczystą mszę, a następnie przy obiedzie spotyka się w rodzinnym gronie. Jak to bywa we Włoszech obchody zwykle sprowadzają się do stołu, tak więc i wielkanocny obiad jest zwykle bardzo świąteczny i obfity. Co prawda, w większych miastach, szczególnie na północy kraju, niedzielny obiad w Wielkanoc może tylko nie wiele różnić się od tego codziennego. Powoli tradycje zacierają się... 

          W zależności od regionu tradycyjny wielkanocny stół zawsze "stoi inaczej", chociaż w całych Włoszech w Niedzielę Wielkanocną je się przede wszystkim dania z jagnięciny i baraniny, jaja gotowane na twardo. Przygotowuje się różnego rodzaju „torty”: słone (na bazie sera, szparagów, kaparów) i słodkie pośród których króluje… colomba.


Colomba pasquale - gołębica wielkanocna - symbol Wielkanocy we Włoszech, zarówno alegorycznie, jak i kulinarnie. Na stołach króluje we Włoszech wielkanocna babka drożdżowa - przepyszna, aromatyzowana skórką pomarańczową, czekoladą, o chrupkim wierzchu posypanym granulowanym lukrem i orzechami. Największym producentem colomby jest Motta, który był pomysłodawcą tego wielkanocnego wypieku. 
Na zdjęciu colomba od Fiasconaro (Castelbuono, Palermo) 
Foto, ź.: http://foodandsicily.blogspot.com/
Wielkanoc w regionach
Zawsze podkreślam, że Włochy słyną ze swojej regionalności, a że moje łakomstwo sprowadza wszystko do kuchni, nie mogłam nie zestawić razem 20 przysmaków wielkanocnych typowych dla wszystkich z regionów.

1. Val d'Aosta Crescia di Pasqua: 
specjalny rodzaj wyrośniętego chleba, wypiekanego z dodatkiem oliwy z oliwek, startego sera pecorino; chlebek jada się z salami;

2. Piemont Agnolotti del Plin: pierożki nadziewane jagnięciną

3. Lombardia Torta salata di Pasqua: rodzaj słonego ciasta zapiekanego ze szparagami i szynką;

4. Trentino Alto Adige Polpettine pasquali: pulpeciki z jagnięciny zagniatane z jajkiem, parmezanem, pietruszką; podawane w sosie pomidorowym;

5. Veneto - w Veneto je się przeróżnie w Wielkanoc: risotto ze szparagami, mięso kozie z karczochami i ziemniakami, ale również insalata pasqualina: wielkanocną sałatkę z bukietów różnych sałat i jaj na twardo, z dodatkiem innych warzyw i składników według fantazji np. rzodkiewki, szczypiorku i obowiązkowo z dodatkiem oliwy z oliwek;

6. Friuli Venezia Giulia Agnello al forno con patate: pieczona jagnięcina z ziemniakami; we Friuli przyrządza się również tkzw. Pinza triestina - rodzaj słonawej brioche, którą jada się z gotowanym na twardo jajem i wędlinami;

7. Liguria Torta pasqualina: słone ciasto francuskie zapiekane z jajami, ze szpinakiem doprawionym ricottą i parmigiano lub z  karczochami aromatyzowanymi ziołami; Tradycja wypiekania torta pasqualina sięga XV wieku, a ciasto kiedyś musiało składać się z 33 warstw mających przypominać o 33 latach życia Jezusa Chrystusa. Dziś torta pasqualina wypiekna jest w całych północnych Włoszech, przede wszystkim w Ligurii i Lombardii; 








 8. Emilia Romagna - Lasagne verdi alla bolognese: szpinakowa (a więc zielona) lasagna z tradycyjnym ragù;








 9. Toscana - schiacciata di Pasqua: ciasto zagniatane bardzo długo i z dużej ilości jajek, rozpowszechniane w  całej Toskanii; co ciekawe, w tym regionie praktykuje się również święcenie jajek w kościele w niedzielę rano - uovo benedetto;

 10. Umbria - Agnolotti al sugo (coratella): wnętrzności jaganięce w sosie pomidorowym; 


 11Marche - Pizza pasquale: rodzaj wyrośniętego chleba/foccacci przyrządzanej z dużą ilością sera pecorino, na którego wyrabianie jest właśnie najlepszy okres; dziś pizza pasquale jest jadana też w innych regionach; 







12. Lazio Carciofi fritti: smażone karczochy; również w Lazio przyrządza się coratellę

13. Abruzzo Capra alla neretese: potrawa z koziego mięsa, dość intensywna w smaku, mięso gotuje się wraz z pomidorami; 

14. Molise Agnello cacio e ova: potrawa z jagnięciny z dodatkiem sera i jajek;

15. Capania Pastiera Napoletana: słodka tarta z kruchego ciasta z serem ricotta zmieszanym z pszenicą i kandyzowanymi owocami; 

16. Puglia - Scarcelle: ciasteczka dekorowane lukrem o formie oponki, z jajem w środku, ich przygotowanie wiąże się z tradycjami sycylijskimi obecnymi w Puglii; 




17. Basilicata Scarcedda: kolejny raz ciasteczko zawierające w środku jajko gotwane na twardo; ale tym razem ciasto jest nieco inne, a w środku znajduje się również ricotta 


 18. Calabria - Pitte con niepita: wypiekany słodki pierożek w kształcie półksiężyca, zwykle pitte wypełnione są masą z marmolady z winogron, orzechów, kakao, likieru z odmiany mięty (niepita);

19. Saredegna - na Sardynii je się jagnięcinę w każdej postaci, przede wszystkim dlatego, że jest największym producentem tego mięsa we Włoszech; wyjątkowym elementem wielkanocnego stołu są pardulas: pączki o ciekawej formie, wypełnione ricottą i aromatyzowane skórką z cytrusów, zwykle są posypane cukrem pudrem lub przyozdobione kolorowym lukrem;

20. Sycylia Cudduri cu l'ova - ciastka o różnej formie przypominającej symbole wielkanocne, najczęściej podarowuje się je dzieciom, w środku ciasta zapieka się jajo w skorupce.







la Pasquetta
                We Włoszech nie obchodzi się Lanego Poniedziałku, dlatego zapytani o nasze polskie i słowiańskie tradycje, nie zapomnijcie wspomnieć naszego cudownego Śmigusa-Dyngusa. Możecie podesłać waszym włoskojęzycznym znajomym artykuł o polskiej tradycji obchodzenia świąt wielkanocnych. W Italii poniedziałek po Wielkiej Nocy nazywa się Lunedì di Pasqua, Lunedì dell’Angelo lub Pasquetta. W ten dzień Włosi zwykle urządzają wycieczki poza miasto, grille i pikniki w pobliskich laskach czy na wsi. Jeśli nie mają takiej możliwości, to niejako z pewnością na obiad pojawi się coś grillowanego. A dlaczego taki zwyczaj? Tego dnia Włosi wspominają objawienie się zmartwychwstałego Jezusa dwóm Apostołom na drodze do Emaus. Wieki temu na pamiątkę tego wydarzenia chrześcijanie spędzali dzień po Wielkiej nocy poza murami miasta, urządzając sobie krótkie pikniki. Dziś, we Włoszech, Pasquetta jest wydarzeniem na miarę naszych pierwszych majówkowych grilli czy wyjazdów.

Dzieciom, sympatiom i znajomym na wielkanocne święta
podarowuje się we Włoszech ogromne jaja z czekolady z niespodzianką w środku.
Pierwsze takie jaja wyprodukowała Perugina z pomysłu Luisy Spagnoli, a kolejno Ferrero


CASA SURACE:
Jak spędza się Wielkanoc na Północy a jak na Południu Włoch?
(O tradycjach z dystansem)

 Casa Surace na Facebooku
Mini-mini-słowniczek
la Pasqua – Wielkanoc
la Quaresima – Wielki Post
l’espiazione – pokuta
la preghiera – modliwa
la Settimana Santa – Wielki Tydzień
la Domenica delle Palme – Niedziela Palmowa
il Giovedì Santo – Wielki Czwartek
il Venerdì Santo – Wielki Piątek
il Sabato Santo – Wielka Sobota
la Domenica di Pasqua – Niedziela Wielkanocna
il Lunedì di Pasqua, il Lunedì dell’Angelo, La Pasquetta – Poniedziałek Wielkanocny
l’Ultima Cena, il Cenacolo – Ostatnia Wieczerza
la via crucis – droga krzyżowa
la passione – pasja
la crocifissione – ukrzyżowanie
la risurrezione/la resurrezione – zmartwychwstanie
il coniglietto pasquale – króliczek wielkanocny
l’agnello pasquale – baranek wielkanocny
l’uovo di Pasqua – jajo wielkanocne
la colomba – gołębica
il pulcino – kurczaczek

Buona pasqua!
Wesołych Świąt!




2 komentarze:

  1. Czasami nawet takie słownictwo nam się przydaje, gdyż nauka języka włoskiego zresztą jak każdego innego języka nie może sprowadzać się tylko do jednego szablonu. Ja z chęcią wykorzystuję program do nauki włoskiego https://www.jezykiobce.pl/s/65/program-do-nauki-wloskiego i za każdym razem przerabiam nowe lekcje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie poznac obca a jednoczesnie bliska nas kulture

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za twój komentarz!